Claes Wastensson, ordförande i föreningen Sveriges Tennismuseum. Foto: Bosse Johansson/SR Kristianstad.
Båstad

Sponsorer ska rädda tennismuséet

1:18 min

Tennismuséet i Båstad behöver nya lokaler och en lösning är på gång. Tanken är att bygga ett underjordiskt museum kombinerat med konsthall under Dahlmanska tomten i Båstads centrum.

En grupp finansiärer med Peabgrundaren Erik Paulsson i spetsen är beredda att satsa 25 miljoner på bygget. Något som föreningen Sveriges Tennismuéums ordförande Claes Wastensson är glad för.

- Vi måste vara ute ur det nuvarande lokalerna senast 2015, säger han. Kommunen har sålt till en privat ägare som ska göra om huset till lägenheter.

Tennismuséet har funnits i huset som ligger ett stenkast från Dahlmanska tomten sen det öppnade 1997, Samlingarna har vuxit efterhand och är enligt Claes Wastensson unika.

Sen det stod klart att muséet måste flytta har styrelsen diskuterat flera alternativ. Gärna centralt och i närheten av tennisstadion.

Kommunledningen är positiv till att arrendera ut marken till det nya underjordiska museet för en symbolisk summa, och även till att finansiärerna ska få bygga ett hus med student- och personalbostäder i närheten. Hyresintäkterna från det huset ska nämligen betala driften av tennismuseet.

Det är nödvändigt med privat finansiering om muséet ska finnas kvar säger Claes Wastensson

- Varken vi eller kommunen har möjlighet att finansiera detta, säger han. Utan det gäller att det finns sponsorer som är villiga att satsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista