Ängelholm/Moldavien

Skånsk riksdagsledamot observatör i moldaviskt val

1:25 min

På söndagen är det val till parlamentet i Moldavien. Landet har bjudit in valobservatörer och en av dem är riksdagsledamoten Kerstin Engle (S) från Ängelholm.

Engles uppgift är att åka runt till vallokaler en bit utanför huvudstaden Chisinau och anteckna hur det går till där.

– Vi har särskilda formulär som vi fyller i och vi ställer frågor till den ansvariga i vallokalen, men vi griper aldrig in, gör observationer, berättar Kerstin Engle (S) som varit på plats i Moldavien sen i torsdags.

Engle är en av fem svenska riksdagsledamöter som är på plats i Moldavien på uppdrag av OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. De iakttagelser de gör i olika vallokaler kommer ingå i en rapport om hur OSSE upplevt valet. Även Europarådet har observatörer på plats.

Det är tredje gången på kort tid som det är val till parlamentet i Moldavien. Förra våren blev det protester i landet när valresultatet presenterades och dessutom har parlamentet inte lyckats utse en president.

Under de dagar som Kerstin Engle varit i landet har hon uppfattat stämningen inför valet som god.

– Det känns ganska positivt, men alla säger att det är ett väldigt viktigt val för Moldaviens framtid. Man vill ha en stabil regering som kan välja en president, säger Kerstin Engle (S).

Karin Wrangborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista