Skåningar är bland de värsta i landet på att skuldsätta sig. Foto: Bengt O Nordin/SVT Bild
Skåne

Skåningar skuldsätter sig mest

1:33 min

Allt fler svenskar skuldsätter sig. Det visar en ny undersökning från Kronofogden och Konsumentverket. Störst är problemet i Värmland och Skåne, här har nästan sju procent så stora skulder att de finns i Kronofogdens register.

Och det kan ställa till problem, det vet Christian Mattson som varit skuldsatt i över tio år nu.

– Det var mest att man inte hade pengar eller var dum och tänkte att det kan jag betala nästa månad. 

Christian Mattson har i och med sin skulder svårt att skaffa olika slags abonnemang och att hyra lägenhet. Bostadsfrågan löser han genom att bo hos vänner. Men han är alltså inte ensam.

Värst i Skåne är Klippans kommun där åtta procent har skulder hos Kronofogden. I hela Sverige är det drygt fem procent. Dessutom ökar antalet skuldsatta i synnerhet bland unga. Och det här har nu fått Kronofogden att reagera. Tillsammans med Konsumentverket ger de sig ut på en turné för att informera kommunerna i Skåne hur de kan jobba förebyggande.

Annika Sydberger Norrman är kommunikatör på Kronofogden:

– Möta personerna som är i riskzonen i ett tidigt skede och sätta in de åtgärder man kan. Det är det här vi måste prata med politikerna om och höra hur dom ser på det.

Borde ni inte gjort det tidigare om problemet är så stort?

– Såklart, så kan man säga. Men jag tror vi är mogna att ta den här diskussionen med politikerna nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista