Malmö

Klart för Bananas att visas i USA

Fredrik Gertten: ”Det är ett sätt att skrämmas”
1:25 min

Malmöfilmaren Fredrik Gertten och bolaget WG film får visa filmen Bananas i USA. En amerikansk domstol har efter en lång rättsprocess underkänt fruktföretaget Doles stämning av filmbolaget.

Bananas handlar om en grupp arbetare som skadats av bekämpningsmedel på Doles plantager och tar upp kampen med jätteföretaget. I juni förra året stämde Dole regissören Fredrik Gertten, producenten Margarete Jangård och bolaget WG film. Men nu är det alltså klart att filmen kommer att kunna visas i USA.

– Stämningen har betytt oerhört mycket arbete. Men det har också stoppat oss i arbetet att distribuera filmen, säger Margarete Jangård.

Fredrik Gertten menar att stämningen varit en del av ett taktikspel från Dole.

– Man går fram så tufft och aggressivt som möjligt, för att skrämma bort solidaritet och stöd från oss. Och det har man lyckats ganska väl med i USA. Jag har också sett hur skickliga de har varit på att påverka media, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".