Mycket snö att ta hand om. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Skåne

Slut på röjningspengar

1:23 min

De flesta av de nordvästskånska kommunernas budgetar för snöröjning var spräckta redan innan novembersnön föll. 2010 blir ett ekonomiskt svart år till följd av allt vitt.

Snön ligger som ett vitt täcke över Skåne. Det gläder de rödkindade skolbarnen med sina pulkor, men på kommunernas tekniska kontor är det lite mer bekymmersamt. De flesta av de nordvästskånska kommunerna gjorde nämligen slut på sina budgetar för snöröjning redan i början av 2010.

I Helsingborg till exempel så har man redan överskridit sin budget med 10 miljoner kronor. Och det var innan novembersnön började falla från himlen.

Per Persson som är gatuingenjör i Helsingborgs stad säger att de redan sökt mer pengar från tekniska nämnden för att täcka miljonerna, men att man kommer att behöva söka ännu mer pengar är han övertygad om.

Redan 2009 överskred man i Helsingborg snöbudgeten som är på nästan 11 miljoner kronor. Men i år har det varit så snöigt att man redan använt pengar som motsvarar två års snöröjning.

I Klippan som ju är en mindre kommun har man också en betydligt mindre budget för snöröjning än i Helsingborg. Budgeten är på 1 miljon kronor och där har man använts slut de pengarna och dessutom en och en halv miljon till.

Liknande situationer ser man i flera kommuner, men fastän budgeten är spräckt så åligger det kommunerna att se till att snöröjningen blir gjord. Kosta vad det kosta vill.

Det gör att 2010 lär bli ihågkommet som ett mycket svart år på de tekniska kontoren. Och ett väldigt vitt år för oss kommuninvånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista