Filmaren Magnus Rutberg utanför Domushuset i Kristianstad. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
Kristianstad

Regionmuseet dokumenterar aktiviteter på Domus

Filmare: ”Man tar den för given”
1:29 min

Framtiden för det bruna Domushuset i Kristianstad är osäker. Men nu dokumenteras aktiviteterna i och runt huset på film. Regionmuseet har gett filmaren Magnus Rutberg i uppdrag att filma miljöer och människor.

– Det är en miljö i staden som inte har dokumenterats ordentligt, kanske för att man tar den för given. Man passerar här varje dag och alla har en relation till den på ett eller annat sätt, säger Magnus Rutberg. 

En samtidsdokumentation kallar Regionmuseet projektet. Till vad den ska användas eller när den ska visas vet inte filmaren Magnus Rutberg. Han går öppet in i projektet säger han och vill inte påverkas av vad som kan tänkas hända i framtiden. 

Och vad som ska hända i framtiden med själva Domushuset i Kristianstad är också minst sagt osäkert. I planen för Östra centrum som presenterades för över två år sen var huset inte med, en galleria i glas var det som gällde. Nu tittar Kristianstad kommun på ett nytt förslag som innebär att bjälkar och pelare från Domushuset får vara kvar, men inte fasaden. 

Filmaren Magnus Rutberg förhåller sig inte till detta, han är i Kristianstad då och då och dokumenterar livet på Domus, bland annat genom att fokusera på några av de anställda. 

– Jag filmar det som händer. Som om jag gick bredvid på jobbet kan man säga, berättar Magnus Rutberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".