KDFF:s nye klubbchef Pierre Persson (t v) och avgående sportchefen Ulf Berglund. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Kristianstad

KDFF:s sportchef slutar

Ulf Berglund: ”Det kändes rätt nu”
1:34 min

Kristianstad damfotbollsförenings sportchef Ulf Berglund har bestämt sig för att sluta. Han säger att det senaste året har varit ansträngande då mycket av hans tid gått åt för att sanera föreningens ekonomi.

I fyra år har Ulf Berglund varit sportchef i KDFF. Han var med om glädjeruset då föreningen tog klivet upp i allsvenskan. Men han var också med om den senaste sommaren då KDFF fick rubriker av helt andra orsaker. Klubbens ekonomi var i spillror och spelarna som inte fått ut lön under lång tid började strejka.

- Jag var på väg på semester med familjen, men den fick skjutas upp tills de akuta ekonomiska problemen var lösta.

Det är tydligt att aktiemäklaren Berglund känner det som en lättnad att nu lämna arbetet som sportchef, och det medger han också utan omsvep. Det ska poängteras att han har arbetat för KDFF ideellt.

- Jag har inte tagit ut en krona!

Nu förändrar KDFF sin organisation ordentligt, för att bli en mer stabil klubb, men också efter krav från Svenska Fotbollförbundet. Inom kort träder nya regler i kraft vilka säger att varje klubb måste ha en heltidsanställd tränare och anställd personal vars tjänster sammanlagt uppgår till 100 procent. Annars får inte klubben ta del av de pengar som organisationen Elitfotboll Dam delar ut i form av t ex ersättning från tv-bolag.

Därför har nu Pierre Persson blivit halvtidsanställd och avlönad klubbchef. Han blir chef över tränare, ledare, och kanslipersonal.

Han är uppväxt i Öllsjö strax utanför Kristanstad och spelade själv fotboll både för Vilan och Mjällby. Nu är hans uppgift att stabilisera KDFF i allsvenskan och ge klubben en fast ekonomisk grund att stå på. Det blir säkerligen en grannlaga uppgift att båda kapa kostnader och öka intäkter.

När det gäller den sportsliga delen vill han göra KDFF till regionens lag, och med det menar han laget som alla i norra och östra Skåne samt Blekinge ska ha ett förhållande till. Med tanke på den dåliga ekonomin blir det inte tal om dyrbara utländska värvningar. Det blir i stället till att ge klubbens och bygdens talanger chansen att spela matcher i allsvenskan.

- Framför allt kommer vi jobba på att bli regionens lag och jobba med talangutveckling, säger Pierre Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".