Det är brist på bland annat kängor att ge till de hemlösa i Kristianstad. Foto: Agnes Henriksson/Sveriges Radio
Kristianstad

Brist på kläder och skor för de hemlösa

Erikshjälpen: ”Vi är inte här för att konkurrera ut någon annan”
1:38 min

Den senaste tidens rekordkyla går hårt åt inte minst de hemlösa. Behovet av varma skor, kläder och filtar är stort. Samtidigt donerar folk i Kristianstad mindre till de hemlösa i år än förra året.

– De kan ju förfrysa fötterna. De behöver kängor och framför allt underställ, vi kan inte täcka det behovet, säger Pia Eklund som arbetar på Diakoniforums kafé för hemlösa och missbrukare i Kristianstad. Kafét ligger vid Svenska kyrkans församlingshem i centrala Kristianstad.

Enligt Pia Eklund kan det minskade inflödet av kläder ha att göra med att välgörenhetsorganisationen Erikshjälpen i helgen öppnade en butik i Kristianstad.

Butiken har varit välbesökt under sina första två öppetdagar, både av shoppande kunder och av folk som vill lämna in gamla prylar och kläder. 

Det som inte säljs i butiken skickas till ett dagcenter för barn till missbrukare i Litauen. 

Mats Svanström är butiksföreståndare på Erikshjälpen och kan tänka sig ett samarbete med Diakoniforum om kläderna fortsätter strömma in till hans butik. 

– Vi är ju inte här för att konkurrera ut någon annan, framför allt inte Diakoniforum därför de gör ett jättebra jobb också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".