Det är föraren som ansvarar för en säker transport

Studenttransporter kan bli farliga

SKÅNE. Varje år inträffar olyckor i samband med studentfirande. Olyckor som egentligen inte skulle behöva hända om alla följde de regler som finns för examens- och karnevalståg, säger Lars Ekman, trafiksäkerhetsexpert på Vägverket i Skåne.

För att undvika olyckor i samband med studentfirande har Vägverket tryckt upp en broschyr, som bland annat finns på internet, med tips och regler för en säker transport.

Det är föraren som har ansvar för att transporten sker på

För polisens del blir det också mycket arbete under studentveckan. I Kristianstad försöker man i förebyggande syfte informera elever och föräldrar om olika risker med studentfirandet.

Största boven i firandet är alkoholen.
– Det är mycket fylleri den här veckan, säger Ingvar Widell vid Kristianstadspolisen. Och då är det lätt hänt att man bryter av en radioantenn på en bil eller gör nåt annat som medför att det blir ett råkigt slut på firandet.

Polisen har satt in extra övervakning under veckan för att trafiken ska flyta och onsdagens karneval genom stan ska kunna genomföras utan störningar.
– Och de senaste åren har karnevalen varit en trevlig tillställning. Ungdomarna har gjort ett mycket bra jobb, säger Ingvar Widell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".