Osby

Allt fler behöver hjälp med ekonomin

1:40 min

När socialförvaltningen i Osby summerar hur många personer som fått budgetrådgivning i år kan den konstatera en rejäl ökning. Runt 50 personer har i år vänt sig till budgetrådgivarna i kommunen.

I början av 2010 började det ringa allt fler som ville ha hjälp med avbetalningsplaner, kontakter med inkassoföretag eller ansöka om skuldsanering. Från att ha haft kontakt med mellan 5 och 10 personer om året är man i år uppe i över 50 som fått hjälp via budgetrådgivningen i Osby. Och det är ofta hårt prövade människor som söker hjälp. 

– Det är väl ganska lätt att förstå och se att de har det inte alls bra, säger Tony Persson, budgetrådgivare i Osby kommun. 

Om än i mindre skala än i Osby, så har också Kristianstad och Hässleholms kommun märkt ett ökat tryck på budgetrådgivningen i år. Och i Kristianstad kommun är rådgivare inne i februari när de bokar nya träffar. 

En del rådgivare märker också en ekonomisk stress med julen där klienter kan oro sig för julen och nyårets förväntningar i en påfrestad ekonomi. Tony Persson i Osby har inte märkt det, men har farhågor inför januari och februari.