Anna Pettersson har svårt att ta sig fram med sin rullstol i snön. Foto: Gustav Sandström/Sveriges Radio
Kristianstad

Svårt att ta sig fram i snön med rullstol

1:39 min

De stora snömängderna ställer som bekant till med stora problem på många håll i Skåne. En grupp som har det särskilt svårt så här års är människor med olika sorters funktionsnedsättningar.

Snön ligger hårdpackad på trottoarerna i centrala Kristianstad och där försöker Anna Pettersson ta sig fram med sin rullstol. 

Hon har en cp-skada och det är därför hon sitter i rullstol. För det mesta använder hon sin elrullstol som är betydligt bättre än den manuella rullstol hon tar sig fram med idag. Men flera av hennes kompisar har bara manuella rullstolar som hjälpmedel och för dem är läget betydligt värre. 

– Min ena kompis sitter i rullstol på heltid och hon kommer inte ut. Så vi kunde inte ta en fika i förra dagen, säger Anna Pettersson. 

I nuläget finns det inte så mycket kommunen kan göra för att hjälpa Anna Pettersson och hennes rullstolsburna kompisar. Det säger Johan Isberg, arbetsledare på C4 teknik, som ansvarar för snöröjningen i Kristianstad. Han jämför situationen med att ge sig ut i sommarskor.

– De är många idag som går i helt felaktiga skor, säger Johan Isberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista