Stora skillnader i sophantering

SKÅNE. Det är stora skillnader på hur de skånska kommunerna hanterar fastighetsnära hämtning av återvinningsbara produkter, trädgårdsavfall och grovsopor. Det visar en kartläggning som Villaägarnas Riksförbund har gjort. I Skåne län har samtliga kommuner utom Båstad, Landskrona, Vellinge och Svalövs kommun deltagit i undersökningen.

Kartläggningen visar om de skånska kommunerna ger sina invånare bra förutsättningar för att källsortera återvinningsbara produkter. Och villaägarnas Riksförbund konstaterar att det ser ganska dystert ut i många kommuner. På många håll finns inte fastighetsnära hämtning utan villaägaren är hänvisad till en återvinningsstation.

Gunilla Wachtmeister, som är regionchef för Villaägarna Region Syd, säger att konsekvensen blir att många upplever det som besvärligt att ta sig till återvinninggsstationen och därför struntar i att källsortera. Hon säger att förutsättningarna måste förbättras.

I kartläggningen undersökte man om kommunerna hämtar tidningar, kartong och wellpapp, glas, miljöfarligta avfall och övrigt avfall. Och man har undersökt om kommunen hämtar utan avgift, mot en extra avgift eller om de inte hämtar över huvudtaget.

Resultatet av kartläggningen visar att Helsingborgs kommun hämtar alla produkter utan kostnad medan bland annat Malmö kommun, Ystads kommun och Tomelilla kommun inte hämtar avfall överhuvudtaget.

Sammafattningsvis kan man säga att tidningar hämtas vid fastighet i fler än hälften av kommunerna i undersökningen. Glas, övriga förpackningar, kartong och wellpapp hämtas också i ett flertal kommuner. Miljöfarligt avfall hämtas däremot bara i fyra av 29 kommuner.

I januari 1994 så infördes en produktansvarslag som innebär att producenter av bland annat plast, metall, tidningar, kartong, wellpapp och glas ansvarar för att det finns ett fungerande insamlingssystem. Dessutom har de som uppdrag att sprida information om sortering och insamling. Men enligt Villaägarnas Riksförbund fungerar inte detta idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista