Försvaret säger upp markavtal

Försvaret kommer under våren att säga upp hyresavtalen för landningsbanorna på gamla F5 och för ett 600 hektar stort markområde i anslutning till Herrevadskloster i Ljungbyhed.
Banorna med kringliggande mark och en del byggnader har sen flottiljen las ner i slutet på 90-talet administrerats under F10 i Ängelholm. När nu F10 också ska läggas ner har försvaret inte längre någon nytta av området. Banorna används i dag främst av den civila trafikflygarutbildningen TFHS. Formell ägare är Fortifikationsverket som får försöka hitta en köpare. Samtidigt får verket också försöka sälja ett 600 hektar stort markområde i direkt anslutning till Herrevadskloster i utkanten av Ljungbyhed. Markerna är så kallat Natura 2000-område - ett speciellt värdefullt naturområde där EU-länderna enats om att bevara naturtyper och livsmiljöer för särskilda arter. Enligt bedömare är det högst osannolikt att någon privat intressent kan köpa markområdena och förvalta dem enligt alla de speciella krav som ställs. I stället finns en förhoppning om att staten behåller markerna vid Herrevadskloster i sin ägo genom Naturvårdsverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista