Många skånska soffliggare

SKÅNE. Valdeltagandet i söndagens EU-parlamentsval var några procentenheter lägre i Skåne än riksgenomsnittet på 37,2 procent.
De flesta soffliggarna i Skåne fanns i Bjuv där bara 24,6 procent av de röstberättigade gick till valurnorna.

Störst valdeltagande i Skåne var det i Lomma, Lund och Vellinge där över 40 procent röstade.

Nybildade Junilistan, som lyckades ta tre platser i EU-parlamentet, hade också ett något sämre stöd hos de skånska väljarna jämfört med svenskarna i genomsnitt.

Störst stöd i Skåne fick Junilistan i kommunerna Hässleholm, Kristianstad, Staffanstorp och Ängelholm, där över 14 procent av väljarna la sin röst på partiet. Minst intresse för Junilistan fanns i Bjuv, Bromölla, Svalöv och Östra Göinge där partiet bara fick runt 8 procent.

Om Junilistan nu fick något sämre stöd av skåningarna så fick det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna förhållandevis stort stöd. I Skåne fick partiet 3,4 procent av rösterna. I hela riket var det bara 1,1 procent som röstade på Sverigedemokraterna. Det största stödet fick partiet i Eslöv, följt av Kävlinge och Burlöv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista