Foto: Markus Dahlberg/Scanpix
Malmö

50 blodpåsar fick hällas ut

1:22 min

Patientsäkerheten riskerades och ett femtiotal blodpåsar fick slängas, efter att ett fel inträffade på bloddatabasen i Skåne. Plötsligt kunde inte någon information om blod eller blodgivare lagras. Vad felet berodde på är fortfarande oklart.

Händelsen inträffade i oktober.

– Det är ett tekniskt fel. VI har diskuterat det med IT-ansvariga vid upprepade möten, säger Lena Åberg som är verksamhetschef på transfusionsmedicin vid Labmedicin i Skåne.

För att kunna hantera informationen om allt blod som lämnas i Skåne, registreras uppgifter i en central databas. Där står det till exempel vilken blodgrupp en viss blodpåse har, eller när blodets bäst-före-datum går ut.

Men under tiden som felet pågick sparades aldrig uppgifterna i datorn, utan de försvann direkt efter att de skrivits in. Felet upptäcktes ganska snabbt och med hjälp av back-up-system kunde det mesta räddas. Men ett femtiotal blodpåsar fick ändå slängas för att man inte skulle riskera säkerheten.

Ingen patient drabbades av datorfelet, som man alltså inte riktigt kan förklara på Region Skåne. Klart är att felet uppstod efter att blodbussens dator reparerats. Den datorn är inte uppkopplad mot den centrala datorn, utan informationen läggs över först när bussen kommer tillbaka till Lund efter att ha varit ute och samlat in blod. Och säkerheten där måste man göra något åt, menar Lena Åberg

– Driftsäkerheten på blodbussen, som har varit ett problembarn, måste förbättras. På vår önskelista står ett fungerande online-system och jobbar intensivt för att få igång tekniska lösningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista