Arkivbil. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
OSBY/STOCKHOLM

Experthjälp behövs för att utreda dammolyckan

Haverikommission: ”Har inga kontakter med experter ute i landet”
1:27 min

Flera utredningar av dammbrottet i Hästberga utanför Osby pågår. Och på flera håll kopplas experter in. Statens haverikommission har fått leta ny kompetens till uppgiften att utreda ett dammbrott.

– För sådana här områden, där vi vanligtvis inte gör utredningar, har vi inte folk på plats och inte kontakter med experter heller, säger Göran Rosvall som är ordförande för Statens haverikommission utredning av dammbrottet. 

När det gäller till exempel flyg- och fartygsolyckor har Statens haverikommission anställda med erfarenhet och kunskap om områdena. Men det är ovanligare att haverikommissionen utreder dammbrott. Därför har början av utredningen till stor del gått till att ta kontakt med experter inom området. Nu har Statens haverikommission träffat ett avtal med experter på ett företag i Göteborg som ska hjälpa till med utredningen av olyckan i Hästberga utanför Osby. 

Det var den sjunde november förra året som en damm vid ett kraftverk brast och vatten forsade ut. Bland annat svepte vattnet med sig en vägbro. 

Dammägarna Brittedals energi gör också en utredning. De planerade först att presentera den i december förra året, men utredningen tar längre tid än de först trott. 

Också Länsstyrelsen och polisen arbetar med utredningar av olyckan. Och Göran Rosvall på Statens haverikommission tror de kan ha nytta av dem. 

– Vi sitter högst upp på stegen och har rätt att få ta del av vilka dokument som helt eller ta hand om föremål för att kunna reda upp en sådan här sak. Så vi kommer att begära in alla dess utredningar, säger Göran Rosvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".