Unga och gamla, höger och vänster slöt upp bakom ljusmanifestationen mot rasism i Tomelilla under torsdagskvällen. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio.
TOMELILLA

Hundratals i manifestation mot rasism

1:33 min

Fler hundra personer samlades på torsdagskvällen på torget i Tomelilla i en ljusmanifestation för att uttrycka sin avsky mot de rasistiska trakasserier som drabbat en somalisk familj i byn.

 Eleverna vid Österlens folkhögskola hade tagit initiativet till manifestationen.

– Jag känner för denna kvinna som blev utsatt, säger Tomelillabon Elsa Lingebrant som blev mycket illa berörd när hon hörde att en somalisk kvinna i byn länge trakasserats av tonåringar när hon följde sina barn till skolan.

Lika starka reaktioner väckte det att polisen valt att lägga ner utredningen. Men efter en stor artikel i Sydsvenskan är den nu återupptagen igen.

Folkhögskoleeleverna tyckte inte att de kände igen sig i artikelns bild av Tomelilla och valde därför att ordna en manifestation för tolerans och gemenskap. Och folket kom. Unga och gamla, höger och vänster. De 130 facklorna de skaffat tog snabbt slut.

-- Jag hälsar på den här kvinnan nästan varje dag, berättar Anita Ekvall som driver butik i centrala Tomelilla. Jag vill kunna se ut och vara som jag vill. Det måste alla andra också få vara, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista