Örkelljunga

Ingen nystart för Suecia

Industridesignern Urban Södling vill väcka liv i det gamla motorcykelmärket Suecia genom att tillverka en eldriven motorcykel med Suecias namn och logga. Något som Statsheraldikern säger nej till.

Motorcykelmärket Suecia tillverkades i Suecia-verken i Örkelljunga mellan åren 1928 och 1939. 

Idag sker ingen nytillverkning av motorcyklar under namnet Suecia. Men det vill industridesignern Urban Södling ändra på genom att tillverka en eldriven motorcykel med Suecias namn och logga. 

I sin ansökan skriver Södling att han vill tillverka en "lätt och tillgänglig motorcykel som trots sin litenhet ska trigga till sportig körning" samt att han vill sjösätta Suecia som ett ”helsvenskt motorcykelmärke i tiden”. Men det säger Statsheraldikern nej till. 

Motiveringen till beslutet är att Suecias originalmärke innehåller det Lilla Riksvapnet, som föreställer en sköld med de tre kronorna. Detta får bara användas av statliga myndigheter eller verksamheter som har koppling till statlig myndighet. 

Urban Södling satsar nu istället på att tillverka en eldriven moped.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista