Skåne/Stockholm

Träningsprogram minskar knäskador

1:32 min

Ett enkelt träningsprogram kan minska knäskador bland fotbollsspelare. Det visar en studie som den skånske ortopeden Markus Waldén varit med och lett. Han är ortoped på motions- och idrottsenheten i Hässleholm, men i helgen på en konferens i Stockholm där resultaten presenterats.

– Många har väntat på resultatet från denna studie länge och hoppats att vi skulle se effekt av träningsprogrammet, säger Makus Waldén som är ortoped och bland annat tidigare varit läkare för Kristianstad DFF.

Det är 4500 tjejer från åtta fotbollsdistrikt i Sverige har varit med i studien. Skåne är det största distriktet och lag som Edenryds IF, Everöd, Åhus IF och Kristianstads DFF har deltagit med spelare mellan 12 och 17 år.

Den skånske ortopeden Markus Waldén, som lett studien tillsammans med en sjukgymnasten Martin Hägglund från Linköping, har sett många knäskador som läkare till fotbollslag. Och tonårstjejer är den mest utsatta gruppen, säger han.

Resultatet av studien visar bland annat att de spelare som genomförde ett träningsprogram minst en gång i veckan minskar risken att drabbas av en korsbandsskada med 86 procent.

Träningsprogrammet innehåller sex övningar, till exempel utfallssteg och knäböj som görs regelbundet. Nu hoppas Markus Waldén att programmet kommer att användas.

– Det är en utmaning nu för förbundet och tränarutbildningen att nu få detta att leva vidara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista