Skåne

Östra Skåne lockar inte nya präster

1:27 min

Lunds stift har svårt att hitta präster till tjänsterna i östra Skåne. Medan Malmö och Lund-området är populärt bland nyutexaminerade präster, har tjänsterna i de östskånska församlingarna väldigt få sökande.

Magnus Holst som arbetar med att rekrytera nya präster till stiftets församlingar säger att lediga tjänster i östra Skåne har mycket färre sökande än de lediga tjänster som finns i Malmö- och Lundområdet.

- Vi jobbar dessutom hårt för att rekrytera personer till exempelvis Blekinge också, säger han.

Ett sätt man har försökt sig på där är att ordna bussrundturer i Blekinge för präststudenter, för att visa upp länet och på så sätt få studenterna att söka sig dit.

Att kyrkligheten skulle vara större på landsbygden än i städerna är en gammal sanning som inte stämmer längre. Antalet besökare på gudstjänster varierar istället mer mellan de enskilda församlingarna, mycket beroende på vilka präster som arbetar i församlingen menar Magnus Holst. På prästutbildningen ska studenterna få erfarenhet av alla slags församlingar.

- Detta för att göra landsortsförsamlingarna mer populära, säger Magnus Holst.

Men det  har inte blivit så?

- Nej precis.

Agnes Henriksson
agnes.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista