Foto: Jan E Carlsson/PrB

Beslut om tillstånd för nya master idag

SVERIGE. I eftermiddag tar riksdagen beslut om den utökade ledningsrättslagen som innebär att en markägare inte kommer att ha rätt att säga nej om en mobiltelefonoperatör vill sätta upp en mast på privat mark.
Tidigare har lagen gällt till exempel el- och teleledningar men om förslaget går igenom kommer det även att gälla mobilmaster.

Ledningsrättslagen har tidigare gällt bland annat el- och teleledningar och inneburit att markägaren inte har rätt att säga nej om ett företag velat sätta upp en ledning.

Nu vill regeringen att ledningsrättslagen även ska gälla mobiltelefonmaster. Det innebär att operatörerna i princip bara behöver ett bygglov för att få sätta en mast där de vill.

Carl Johan von Schwerin, markägaren utanför Eslöv, har tagit striden om mobilmaster på sin mark ända till Högsta domstolen och vunnit. Han tycker att lagförslaget ger mobiloperatörerna ett orättvist utgångsläge i förhandlingen med markägaren.

- Oftast har det inte att göra med om markägaren vill ha masten, utan det är mer en fråga om hur masten ska placeras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".