Eslöv

Proffs ska hjälpa dömd mördare bli fri

1:39 min

I dag inleds hovrättsrättegången mot den 67-årig från Småland som dömts till tio års fängelse för mord på 79-årig man i Eslöv. 67-åringen som hela tiden nekat till brottet har nu tagit några av Sveriges bästa brottsutredare till hjälp.

– Den avgörande frågan för hovrätten är om man utifrån ett foto kan tids bestämma när ett fingeravtryck har hamnat på ett fotografi. Det här kommer inte hovrätten klara, säger Trond Sefastsson, journalist och juristen som ingår i Rättskonsulterna, som har granskat 67-åringens fall.

Det handlar om ett kvarts sekel gammalt mord. En äldre man mördades i sin lägenhet. Mordvapnet var en telefonsladd. Polisen fann en teledosa och på den fanns handavtryck.

25 år senare grep polisen en 67-årig man från Småland. Han dömdes i oktober för mordet i Lunds tingsrätt.

67-åringen har hela tiden nekat till brottet och nu har han anlitat Rättskonsulterna för att bevisa sin oskuld. Rättskonsulterna består av gamla poliser och jurister som tittar på brottsutredningar.

– Polisen har, om vi ska tala klartext, försökt sätta dit 67-åringen hela tiden, säger Trond Sefastsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista