Många lockar med snabba sms-lån. Foto: Per Engström/Sveriges Radio
Skåne

Obetalda sms-lån minskar

"Vi har från början försökt informera om riskerna"
1:32 min

Allt färre skåningar hamnar hos Kronofogden på grund av obetalda sms-lån. Efter att ökat kraftigt i flera år har nu trenden vänt.

Sms-lån och liknande snabba krediter dök upp för ungefär fem år sedan. Därefter har antalet människor som hamnat hos Kronofogden på grund av att de inte kunnat betala lånen ökat stadigt för varje år.

Men under 2010 vände det. Jämfört med året innan är det en minskning med hela 41 procent i Skåne och nästan lika mycket om man ser på hela landet.

Och att det minskar tror man från Kronofogden beror på dels en anpassning till den nya konsumentkreditlagen som trädde i kraft vid årsskiftet, dels på att allt fler blivit medvetna om de faktiska kostnaderna och ekonomiska riskerna med sms-lån.

Men många företag hittar nu nya vägar att erbjuda kunderna snabba pengar.

Genom att fylla i registreringsnumret på din bil, några klick och du kan bli erbjuden ett lån på 25 000 kronor. På vissa krogar kan du betala notan via sms.

Och ett av de stora sms-låneföretagen lockar nu med en ny tjänst - Pausa dina räkningar - där man registrerar sina räkningar för att få några extra veckor på sig att betala dem.

Både på Konsumentverket och på Kronofogden ser man bekymrat på utvecklingen av nya kredittjänster

Lyssna på ett längre inslag om hur kreditföretagen hittar nya vägar för att erbjuda snabba pengar.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".