Höganäs

Pojke får skadestånd för övertejpad mun

1:07 min

En pojke i Höganäs får nu 20 000 kronor i skadestånd från kommunen. När pojken gick i förskolan fick han tejp över munnen eftersom han förde för mycket väsen.

Pojken, som gick på sexårsverksamhet när det hände i mars 2009, hade varit uppkäftig mot en av pedagogerna vid samlingen och fick gå in i ett rum bredvid. Dit kom en annan pedagog för att hämta plåster till ett barn och fick ett infall och satte en bit kirurgtejp över munnen på pojken.

Rektor och pedagoger hävdade att det skulle ses som ett skämt och att varken de eller en inkallad skolpsykolog har kunnat se att pojken fått några men av händelsen.

Hans föräldrar däremot var mycket upprörda över det inträffade och polisanmälde händelsen som de anser var en allvarlig kränkning av pojken.

Barn- och elevombudet vid Skolinspektionen har med föräldrarnas medgivande väckt talan mot kommunen om skadestånd för kränkningen och begärt att pojken skulle få 50 000 kronor.

I dag föll domen i Helsingborgs tingsrätt. Enligt rätten har det förekommit en kränkning och pojken ska ha 20 000 kronor i skadestånd. Däremot ska vardera parten själv stå för sina rättegångskostnader.

En av domarna var skiljaktig och anser att pojken förstått att det rörde sig om ett skämt och att han vid polisförhöret två veckor senare hade påverkats av sina mycket upprörda föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista