Antonia Ax:son Johnson vill bygga hus på Bjäre. Arkivbild. foto: Staffan Claesson/Scanpix
Båstad

Överklagar bygglov för Antonia Ax:son

1:32 min

Det är fortfarande osäkert hur det går med storföretagaren Antonia Ax:son Johnsons planer på att bygga ett hus i Slättaröd på en strandskyddad del av Bjärekusten.

I förra veckan upphävde länsstyrelsen kommunens beslut att säga nej till bygglov. Men nu överklagar Båstads kommun till högre instans. 

Det var för ungefär ett år sen som Antonia Ax:son Johnson ansökte om bygglov för huset. Hon hade gjort ett avtal med Slättaröds Bysamfällighet som innebar att hon skulle rusta upp och bevara ett gammalt 1800-talstorp som motprestation om hon fick bygga nytt.

I april i fjol sa Båstads kommun nej till bygglovet eftersom det stred mot översiktsplanen och inkräktade på strandskyddet. Men bysamfälligheten överklagade till länsstyrelsen. Någon månad senare gav den dispens från strandskyddet och motiverade bland annat sitt beslut med att det gamla torpet var värt att bevara.

I förra veckan upphävdes också Båstads kommuns nej till bygglovet eftersom länsstyrelsen inte ser några hinder för att huset byggs. Men Båstads kommun håller fast vid sitt nej och överklagar till Förvaltningsrätten. Samhällsbyggnadsutskottets ordförande, folkpartisten Thomas Andersson, är rädd för ett prejudikat.

– Vi är rädda för att det kan ha principiell betydelse för framtiden i och med att vi har flera förfrågningar om året om att bygga i strandnära känsliga områden, säger han. Vi vill ju gärna behandla alla kommuninvånare lika och därför tycker jag vi ska vara strikta i den här sortens ärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista