Mimmi Karlsson-Bernfalk och advokat Peter Danowsky vid tingsrättsförhandlingarna hösten 2009. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio
Hässleholm

Högsta domstolen prövar tryckfrihetsdom

1:21 min

Tidningen Norra Skånes tidigare ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk får sin tryckfrihetsdom prövad i Högsta domstolen. Hon dömdes i hovrätten för tryckfrihetsbrott.

I april 2008 avslöjade tidningen att det var Nationaldemokraternas tidigare partiledare Nils-Eric Hennix som låg bakom ett medborgargarde som bildats i Hässleholm. Hennix hade tidigare blivit lovad anonymitet.

Hennix intervjuades i sin egenskap av medlem i ett medborgargarde. När tidningen fick reda på att han hade kopplingar till ett högerextremt parti namngavs han.

Mimmi Karlsson-Bernfalk dömdes i hovrätten att betala 40 000 kronor i böter och rättegångskostnader på runt 150 000 kronor.

Från den 1 februari är Mimmi Karlsson Bernfalk tillbaka som ansvarig utgivare på Norra Skåne i Hässleholm. Hon blir också chefredaktör för tidningen.

Skånska Dagbladet återgår nämligen till den gamla ordningen som rådde före fusionen med Norra Skåne och Laholms Tidning 2008.

Orsaken är, enligt koncernchefen Thomas Grahl, att presstödsnämnden krävt tydligare separata redaktionella ledningar på de tre centertidningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista