Skåne

Snart kan du inte köpa biljett ombord

1:19 min

Från i sommar kommer det inte längre gå att köpa biljetter ombord på Skånetrafikens tåg. Bakgrunden är Arbetsmiljöverkets krav att hanteringen av kontanter ska bort.

Idag går det att köpa biljett ombord på Skånetrafikens tåg om man betalar en extra avgift på 100 kronor. Men den möjligheten stoppas, förmodligen från den 1 juni, samtidigt som det inte längre kommer att gå att köpa biljett kontant på bussarna.

– Det kan bli något sämre service. Men det är alltid så att man ska ha köpt sin biljett innan man stiger ombord. Det är ju ett beslut som vi har fått från Arbetsmiljöverket att man inte ska hantera kontanter på bussar och tåg, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.

Kraven från Arbetsmiljöverket är en följd av hot och våld som busschaufförer och tågvärdar råkar ut för. Men även i fortsättningen ska den som är funktionshindrad kunna köpa sin tågbiljett ombord. Det gäller även den som råkat ut för en trasig automat.

Framöver ska det också bli möjligt att ladda sitt jojo-kort på nätet. Nu under våren införs möjligheten för att ladda reskassa, till hösten för att kunna ladda månadsperioder.

I slutet av mars byter Skånetrafiken dessutom ut dagens krångliga system för att köpa biljett med mobilen. Med det nya systemet behöver man bara skicka ett sms för att få en biljett i retur till sin mobil.

– Den nya varianten är en förenklad sms-biljett där man skickar en enkel kod och det kommer en biljett tillbaka i mobilen som du bara visar upp den för busschauffören eller tågvärden, säger Camilla Bunke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista