I väntan på en ny njure tvingas Conny Persson genomgå påsdialys fyra gånger om dagen. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
Östra Göinge

Allt fler väntar på organtransplantation

1:30 min

Conny Persson i Knislinge väntar på en ny njure sedan ett och ett halvt år.
– Det är inte bra för kroppen det här. Njurarna har ju en större funktion än man tänker sig.

För några år sedan drabbades Conny Persson av cancer. Cancern verkar han ha besegrat, men den starka cellgiftsbehandlingen gick hårt åt hans njurar och det är tack vare påsdialys fyra gånger om dagen som han klarar sig.

Men antalet avlidna personer som kunde donera sina organ minskade mellan 2009 och 2010, både i Region Skåne och i Sverige i stort. Samtidigt växer kön med personer som väntar på organ.

Njurar kan man få från levande donatorer, men det vanligaste är transplantation från avlidna.

För att kunna bli organdonator efter döden måste man avlida på en intensivvårdsavdelning under respiratorvård och konstateras död i hjärninfarkt.

I Region Skåne kunde organ tas tillvara i 14 sådana fall förra året, en minskning jämfört med 2009 då det avled 20 organdonatorer i länet. Även i Sverige minskar antalet avlidna organdonatorer, förra året var det 118.

Samtidigt står runt 750 personer i landet kö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista