Tomma skolbänkar tvingar kommunal skola att bli privat. Foto: Lennart Nygren/Scanpix
Helsingborg

Fler skolor i Helsingborg blir privata

Skol- och utbildningsnämnden:”Viktigast att skolan är kvar”
1:19 min

Ytterligare en kommunal grundskola i Helsingborg läggs ner. Fredriksdalsskolan tas över av privata Kubikskolan. Men det kommer inte att bli en fullständig grundskola till att börja med.

– Vi har misslyckats till viss del. Få elever har valt att gå på Fredriksdalsskolan. Men det viktiga är att vi nu kan behålla skolan öppen, säger Christer Rasmusson, ordförande i skol- och utbildningsnämnden.

Det får i dag plats omkring 1 000 elever på Fredriksdalsskolan. Just nu går det bara ett par hundra elever på skolan. Till hösten tar Kubikskolan över Fredriksdalsskolans högstadium. Kubikskolans rektor Lars Dalesjö säger att alla de Fredriksdalselever som vill gå på Kubikskolan kommer att få plats.

Däremot har man inte löst frågan om var låg- och mellanstadieeleverna ska gå, för dom kan Kubikskolan ännu inte ta över.

– Det kommer inte att gå till hösten. Vi måste göra en ny ansökan. Vi vill ha en fullständig grundskola, men det blir först till läsåret 2012, säger Lars Dalesjö, rektor på Kubikskolan.

Fredriksdalsskolan är den andra kommunala skolan i Helsingborg som på kort tid tas över av en friskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".