Arkivbild. Foto: SVT
Simrishamn

Här kan det byggas vindkraftverk

22 olika områden i Simrishamns kommun skulle kunna vara aktuella för tre eller flera vindkraftverk. Tjänstemännen har tagit fram ett förslag till en ny vindkraftplan som kommunstyrelsen väntas skicka ut på samråd vid sitt nästa möte.

Egentligen handlar det om 25 områden som enligt planen skulle kunna övervägas för minst tre vindkraftverk var, men ett par är strukna redan på förhand för att de väntas bli omöjliga av olika anledningar. T ex i Ravlunda där försvaret väntas ha åsikter eller på Stenhuvud där det ju ligger en nationalpark. 

Och bland de 22 som bli kvar finns en del där tidigare ansökningar om vindkraft fått avslag. T ex sydväst om Sankt Olof där den hotade fladdermusen Barbastellan håller till och Rörums fur väster om Vik där försvaret sagt nej. 

Bland de 22 tänkbara finns t ex områden vid Vitemölla, Vitaby, Grevlunda, Attusa nordväst om Sankt Olof. Örnaberga, Gyllebo, Vemmerlövstorp, Östra Herrestad och Gärsnäs, Gislöv, Hannas och Borrby tuvor. 

Här pratar vi alltså om områden där tre eller fler vindkraftverk på sikt skulle kunna bli aktuella. Till det kommer förslag på femton mindre områden där man skulle kunna placera högst 2 vindkraftverk. 

Eller tänkbara områden att överväga som tjänstemännen försiktigtvis utrycker sig. De betonar också att det inte är ett färdigt förslag som är redo för något beslut, utan ett förslag som ska ut samråd, sannolikt redan efter nästa möte kommunstyrelsen, för att Simrishamns kommun ska få in synpunkter. 

Och det är väl en sak som nog står klar redan från början. Synpunkter lär det bli i denna känsliga fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".