Margareta Olsson, distriktssköterska i Veberöd. Foto: Axel Palmkvist/SR
Skåne

Mycket kunskap riskerar att försvinna

1:35 min

Inom sex år kommer stora delar av Region Skånes sjukvårdspersonal gå i pension. En av de grupper där avgångarna är som störst är distriktssköterskorna.

Pensionsavgångarna innebär utmaningar för de som ska rekrytera nytt, och som samtidigt vill behålla en hög kompetensnivå inom vården.

– Jag har varit här i 26 år. Dessförinnan var jag på vårdcentralen sedan 1978. Jag blev färdig sjuksköterska 1969, så det är en lång erfarenhet jag har, säger Margareta Olsson som är distriktssköterska i Veberöd och en av de som är på väg mot pensionen.

Bland distriktssköterskorna kommer mer än var fjärde anställd att nå 65 inom sex år. Men Margareta Olsson tror att det finns sätt att behålla den erfarenhet som annars riskerar att försvinna ur organisationen.

– Vi försöker i alla fall att se till att de som kommer in nya får någon som de kan gå bredvid. Men tyvärr är det så att bredvidgången inte brukar vara så långvarig, säger hon.

Det är dyrt att ha dubbel bemanning varje gång någon ny ska skolas in. Och pengar till det tror inte Lisa Davidsson på Region Skåne att vården kommer att få. Hon är chef på regionens enhet för kompetensförsörjning och menar att det finns andra sätt.

– Det är oerhört viktigt att man arbetar med att överföra den kunskap och kompetens som de äldre medarbetarna har. Men det kan man också göra i form av olika utbildningsinsatser, säger hon.

Även om det kan vara en del av lösningen, så menar Margareta Olsson att nog ändå inte är allt.

– Det är bra om man har något att vila sig mot, så man kan känna tryggheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista