Revisorerna misstänker att regionen har fått betala för läkarbesök som aldrig har ägt rum. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Skåne

Privata vårdgivare misstänks för fusk

1:34 min

En granskning av sjukjournaler från privata vårdgivare som Region Skåne köper vård av visar att det i flera fall helt saknas journalanteckningar.

En konsult har granskat journaler hos 38 slumpvis utvalda privatläkare och sjukgymnaster, och jämfört dem med räkningarna till regionen. Regionens revisorer misstänker ett utbrett fusk.

I 142 fall, eller tio procent av alla fall, saknades helt journalanteckningar till läkarbesök som fakturerats. Därför kan man misstänka, menar revisorerna, att det inte ens har skett något läkarbesök. Så många som en fjärdedel av vårdgivarna hade brister eller allvarliga brister i sin journalföring.

Det rör sig om väldigt kortfattade eller svårtolkade anteckningar eller också att det inte har funnits några anteckningar över huvud taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista