Malmö

Mordåtalad släpptes på fri fot

Hovrätten beslutade i dag efter sista rättegångsdagen att frige den 68-årige man som i tingsrätten fälldes för ett 24 år gammalt mord i Eslöv. Dom blir det om 14 dagar. Allt talar för att 68-åringen då frias från mordåtalet.

Fallet är unikt ur flera synvinklar. Aldrig tidigare har ett så gammalt mord tagits upp i någon svensk rättssal.

Den nu 68-årige mannen, som förra året dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för mordet på en 79-årig man, har anlitat privata utredningsexperter för att bevisa sin oskuld.

Det var 1986 som den äldre mannen blev mördad i en lägenhet i Eslöv. Det skulle dröja nästan 25 år innan polisen grep 68-åringen. Med hjälp av spår som sparats från utredningen i mitten på 80-talet kunde mannen identifieras.

Men de privata utredare som 68-åringen nu engagerat har under hela rättegången i hovrätten hävdat att bevisningen är för tunn. Bland annat har ett handavtryck på en telefonkopplingsdosa spelat huvudrollen och mycket har handlat om man egentligen kan bestämma ålder på hand- och fingeravtryck.

I sin slutplädering idag inledde kammaråklagare Magdalena Holmberg med att säga att man inte vet något om motivet till mordet. Man har inte heller funnit någon koppling mellan mordoffret och 68-åringen. Men hon står fast vid den tekniska bevisningen.

Försvaret gick till hårt angrepp mot åklagarsidan och hävdade att åklagaren inte uppfyllt sin objektivitetsplikt och att de bevis som åklagaren lagt fram inte håller måttet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista