Den tunga trafiken i sydöstra Skåne kan minska med 80 procent om kommunerna samarbetar kring transporter. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
ÖSTERLEN

Pengar att spara på transportsamordning

Marie Sandgren rapporterar
1:18 min

Nu utreder Tomelilla, Simrishamn, och Ystad hur man kan samordna sina varutransporter till kommunala verksamheter för att minska den tunga trafiken i trakten – och spara pengar.

Trafikverket har finansierat en utredning och som vill uppmuntra kommunerna att minska sina varutransporter. Mindre tung trafik ger mindre bealstning på vägnätet och bättre miljö genom att utsläppen minskar.

Tanken är att börja med en samordning av livsmedelstransporter till de tre kommunernas egna verksamheter.

Ett annat mål är att mindre och lokala leverantörer kan få konkurrensfördelar eftersom de kommer att kunna leverera direkt till en gemensam distributionscentral. De behöver med andra ord inte själva tilllhandahålla transporter ut till skolor och äldreboenden och andra beställare utan distributionsterminalen rangerar och skickar ut varorna tillsammans med andra leverantörers varor.

Förhoppningen är att det ska kunna genomföras inom de närmaste två åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".