Översvämningar ställde till problem på många håll. Här utanför Billeberga. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Skåne

Saneringsföretag hinner inte med

Saneringsföretag: ”Vi är helt nedringda”
1:20 min

Efter de svåra översvämingarna i Skåne för ett par veckor sedan jobbar flera saneringsföretag i Skåne nu för högtryck. Många hem har spår efter vatten. Anticimex hinner inte med alla kunder.

– Det är väldigt kaotiskt. Vi är helt nerringda, säger gruppchefen Mikael Onsmar.

Det var för några veckor sedan som mildväder och regn orsakade översvämningar på flera håll i Skåne. Söderslätt drabbades värst. Under flera dygn fick många husägare kämpa mot vattenmassorna och ett stor antal vägar som inte var farbara fick stängas av.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Aldrig tidigare har snösmältning ställt till med sådana här översvämningar.

Och det är inte bara de svåra översvämningarna som gjort att Anticimex inte hinner med. Den svåra kylan i slutet av förra året gjorde att många rör i boningshus frös sönder.

Väderomslaget har varit förödande för många. Och flera av dom som nu drabbats av översvämningar drabbades också i somras.

– Det är väldigt många. De hade översvämning för fyra månader sedan och så får de det nu igen.

Mikael Onsmar har precis kommit in från en kund som fått en avfuktare installerad. För tillfället är faran över. För den här gången i alla fall.

– Där är ju egentligen inte så stora faror just nu. Vi har ingen snö som kan töa och vattnet har börjat sjunka undan.

Johanna Hellström
johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".