Helsingborg

Sopor i nordväst blir el och värme

Projektchefen:”Vi vill förbränna sopor i regionen”
1:30 min

Sopor ska bli fjärrvärme och el. Just nu byggs ett fjärrvärmeverk i Helsingborg för nästan 1,9 miljarder. Byggprojektet är ett av det största i Skåne just nu.

Om två år kommer Helsingborg att kunna förvandla stadens egna sopor till fjärrvärme och elektricitet. I dag skickas avfall till Halmstad, Jönköping eller Malmö för förbränning.

160 000 ton avfall ska brännas på den nya Filbornaverket, som nu börjar ta form. 40 procent kommer att vara hushållsavfall, resten kommer att komma från industrier. Avfallet ska sedan förvandlas till el och fjärrvärme. Det är ett gigantiskt bygge, som ska stå klart 2013.

– Som det ser ut nu är markförberedelserna klara och snart ska det börja gjutas golv, säger Jesper Baaring, projektchef på Öresundskraft.

Varför behövs det här fjärrvärmeverket?

– I dag har vi inte möjlighet att förbränna avfall i Helsingborgsregionen. Sedan är Öresundskraft också i behov att förnya sin produktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".