Kristianstad

Stoppar utbyggnad av kustnära hus

Rickard Sturesson rapporterar
1:32 min

Kristianstad kommun vill ge boende på Östra Sand vid Rinkaby skjutfält möjlighet att bygga ut sina hus, och gjorde därför en ändring i detaljplanen. Men försvaret tyckte inte om ändringen och har nu fått medhåll från Länsstyrelsen, som river upp beslutet.

Det handlar om en ändring av hela kustplanen i Kristianstad kommun. Hus som ligger i de berörda kustområdena har fram tills nu inte fått vara större än 70 kvadratmeter vilket innebär att det till största del handlar om fritidsboende. I den nya kustplanen fördubblas husytan till 140 kvadratmeter vilket ger större möjligheter att bo där året runt.

Förändringen har hittills gjorts i 20 av 30 område utan några större problem. Men när kommunen kom till Östra Sand stötte man på patrull, militärpatrull. Försvaret anser nämligen att om det blir fler permanentboende så kommer det att innebära restriktioner för skjutfältet. Bullerpåverkan ligger nämligen på 90 decibel vilket är den rekommenderade gränsen för bostadsbebyggelse. 

Länsstyrelsen höll med försvaret och rev upp ändringen av detaljplanen. Enligt Stefan Strömbeck på stadsbyggnadskontoret så kommer kommunen att överklaga beslutet eftersom det redan finns så pass mycket bebyggelse kring skjutfältet. 

Samtidigt som ändringarna i kustplanen görs tvångsansluts de berörda husen till va-nätet. Något som kommer att kosta den enskilda husägaren omkring 100 000 kronor. Den möjliga husutbyggnaden var tänkt som en morot eller kompensation, något som de boende på Östra Sand nu riskerar att bli utan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".