Rkivbild. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Östra Göinge

De vill fortsätta vara en egen församling

Hjärsåspräst: ”Vi är de som protesterar mest”
1:31 min

Inom tre år får ingen församling i Svenska kyrkan längre ha bara en präst. Frågan har väckt starka reaktioner på sina håll - inte minst i Östra Göinge. Där finns tre församlingar som bara har en präst.

Särskilt stort motstånd finns i Hjärsås församling.

– Det Hjärsås kyrkoråd kämpar för är att vi ska få vara själva. Att vi på något vis ska få dispans, säger Åsa Carmesund som är ny kyrkoherde sen i december. 

Frågan har att göra med arbetsmiljö. Det är tufft för en präst att helt själv ansvara för en församlingen, bland annat eftersom det är väldigt svårt att hitta vikarier när det behövs. 

Åsa Carmesund är ny på sitt jobb. En som arbetat i trakten betydligt längre är kontraktsprosten Anders O Johansson. Han har ansvar för alla församlingar i Östra Göinge och Osby. Och han är inte förvånad över att frågan engagerar i kommunen. Det handlar om tradition, om göingementalitet, men också om pengar. Och i Göinge är församlingarnas ekonomi inte den bästa.

– Östra Göinge är en bygd där vi har för lite inflyttning. Vi har haft ganska mycket arbetslöshet nu ett tag och det där påverkar ju då medlemsavgiften, säger Anders O Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".