Bibliotekens e-böcker blir allt populärare. Foto: Casper Hedberg/Scanpix
KRISTIANSTAD

Ökning av lån av e-böcker

Bibliotekarien: "Det här är för dyrt för biblioteken".
1:31 min

Utlåningen av e-böcker på i biblioteken i Kristianstad ökade med 100 procent under 2010, jämfört med året innan. Även i resten av nordöstra Skåne vill alltfler låna e-böcker. Men det kan paradoxalt nog bli dyrt för biblioteken. De får nämligen betala 20 kronor för varje gång någon lånar en e-bok.

Under 2010 gjordes 1300 lån av e-böcker från biblioteken i Kristianstad kommun. Det är dubbelt så många, jämfört med 2009.
I Hässleholm gjordes ungefär 1000 e-bokslån. I både Bromölla, Osby, Östra Göinge respektive Perstorps kommuner gjordes mellan 100 och 150 lån av e-böcker under förra året.

Samtidigt riskerar de höga kostnaderna för biblioteken att de tvekar inför att satsa på e-böckerna i framtiden, tror Anders Nylander som är bibliotekarie på stadsbiblioteket i Kristianstad.
- Det är egentligen för dyrt för biblioteken att syssla med, säger Anders Nylander.

Att många tror att det digitala läsandet är framtiden blev särskilt tydligt i julas då läsplattan lanserades som årets julklapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".