Oordning riskerade säkerheten

HÄSSLEHOLM. Hemsjukvården i Hässleholms kommun får kritik av Socialstyrelsen för att man bland annat inte haft ordning på medicineringen. Socialstyrelsen har granskat 21 olika fall på bland annat Andersgården, Ehrenborg och Lyckebo. 

Det har saknats journaler och recept. Läkemedel har försvunnit och doseringen av medicin har inte heller varit riktig.

PATIENTER FICK INTE RÄTT MEDICIN
Två patienter fick vänta i tio månader innan de fick rätt mediciner och vid ett tillfälle tog det sex dagar innan sjukskötarskan kom och skötte om en patients sår.

DÅLIG ARBETSMILJÖ
I sin utredning kommer Socialstyrelsen fram till att felen beror på dålig arbetsmiljö och oklar organissation. Flera chefer har under de senaste åren bytts ut och ordinarie sjuksköterskor har ersatts av vikarie och inhyrda sjuksköterskor viljet inneburit att ingen har haft den övergripande kontrollen. Socialstyrelsen konstaterar nu att patienternas säkerhet har äventyrats, men att de flesta händelserna inte har drabbat patienterna.

FÅR INGEN ERINRAN
Hässleholms kommun har nu sett över rutinerna, bland annat har man kontrollerat alla journaler och medicinförråd. Därför väljer Socialstyrelsen att inte anmäla händelserna till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd utan man ska istället följa upp hur arbetet inom hemsjukvården i hässleholm går i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista