1 av 2
En arborist i trädet. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
2 av 2
En arborist i trädet. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Helsingborg

120 träd sågas ner i Pålsjö

Stadsbyggnadskontoret: ”Vi ska plantera ny skog”
1:38 min

I fjor kom det stora protester från allmänheten i Helsingborg sedan det blev känt att trafikverket ville fälla träd i Pålsjö skog för att skydda tågen mot nerfallande stammar och grenar. Efter protesterna inventerades den populära skogen och i dag påbörjades sågningen av 165 träd längs järnvägsspåret genom skogen.

– Nu ska den för helsingborgarna så viktiga skogen rustas upp och få nya träd och kalkas mot försurning, säger Pontus Runeke vid stadsbyggnadskontoret.

Högt upp i trädkronan jobbar en man med motorsåg, en arborist som kapar kronan på den 120 år gamla boken. Efterhand faller grenarna ner på marken 25 meter nedanför.

Ryktet för ett år sedan om att ettusentvåhundra träd skulle skövlas var fel, det har hela tiden handlat om cirka 160 träd, säjer trafikverket och här i Pålsjö skog i norra Helsingborg är det den allra sista kilometern järnvägsbank i Skåne som nu rensas i den nationella kampanjen för trädsäkra tågbanor.

– Det är en enorm folkvandring hit, i synnerhet på våren, säger Vidar Narvelo, kommunekolog i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".