Glutenintoleranta Maria Åkesson vill ha kvar kostbidraget. Foto: Karl-Johan Löfgren/SR
Skåne

Regionstyrelsen vill ta bort glutenbidrag

Glutenintolerant: ”Vi behöver pengarna”
1:30 min

Den första april blir alla glutenintoleranta skåningar över 20 år av med sitt bidrag för specialkost. Det beslutet väntas regionstyrelsen ta nu på torsdag. Glutenfri kost har blivit både mer tillgängligt och billigare, heter det i förslaget till regionstyrelsen.

– Utbudet har blivit bättre, men att det har blivit billigare vet jag inte var de fått ifrån, säger Maria Åkesson från Bunkeflostrand som är glutenintolerant.

– Den billigaste limpan kostar 25 kronor för 500 gram, och den räcker inte till många måltider.

Maria Åkesson är en av de runt 3 000 vuxna skåningar som lider av celiaki, eller intolerans mot gluten, ett protein som finns i de flesta vanliga sädesslag. Idag får de ett kostbidrag på ungefär 270 kronor i månaden eftersom glutenfria livsmedel är dyrare än normal kost.

– Den glutenfria maten är vår medicin. Därför är det väldigt lätt att behandla vår sjukdom, men det är kostsamt så vi behöver ha de pengarna, säger Maria Åkesson.

Om bidraget slopas räknar regionen med minskade kostnader på 10 miljoner kronor om året. Men besparingarna är inte skälet till att förslaget kommit upp.

– Det är en harmonisering med de flesta andra landsting där de flesta inte har det här kostbidraget, säger Anders Åkesson (MP) som är regionråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Under 2008 fanns ett liknande förslag uppe i regionen. Då blev protesterna hårda och förslaget lades till slut ned. Och även nu strömmar protesterna in till regionhuset.

– Vi har naturligtvis tittat på dem och värderat dem, men vi står fast vid det här beslutet, säger Anders Åkesson.

Slutgiltigt beslut om kostbidraget tas i regionfullmäktige den första mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".