Carina Andersson och Kjell Olsson, boende i Mellanköpinge. Foto: Karl-Johan Löfgren/SR
Trelleborg

De hade velat veta mer

Boende: ”Kommunalrådet är välkommen hit”
1:35 min

Allt tyder på att Skånes nya rättspsykiatriska centrum kommer att hamna i Mellanköpinge strax öster om Trelleborg. Men en del boende i området är besvikna på bristande information.

Kommunen har redan sagt ja och på torsdagen väntas förslaget även röstas igenom i regionstyrelsen. Men vissa boende kring det planerade centret är mindre positiva, framförallt på grund av den bristande informationen.

– Vi har inväntat att det ska komma information till oss kringboende. Men vårt kommunalråd resonerar som att det inte finns några boende i närområdet, så då är han välkommen ut hit och titta, säger Carina Andersson från Mellanköpinge.

Carinas granne Kjell Olsson nickar instämmande och lägger till:

– När grannen skulle bygga nytt hus då fick vi ritningar och allt sådant så vi kunde godkänna det, men detta har vi inte fått höra något om.

De spanar ut över åkern där det planerade rättsmedicinska centret ska ligga och medger att några andra grannar ändå är lite positiva till de arbetstillfällen som skapas när centret byggs. På andra sidan åkern ligger Gyllefreds kolloniområde där Gunnar Westermark har en stuga.

– För det första har jag aldrig hört talas om det och det kommer vi vara emot allihopa.

Men de positiva bitarna då som nya arbetstillfällen och utbildningsplatser?

– Det kan väl vara bra på sätt och vis men varför just ett rättspsyk här, säger Gunnar Westermark.

Turerna kring Skånes nya rättspsykiatriska centrum har varit många. Så sent som 2009 skrotades ett förslag att placera centret i Orup sedan både kommunpolitiker och boende i Höör protesterat kraftigt.

Anläggningen som nu planeras i Mellanköpinge innebär att vård, forskning och utveckling inom rättspsykiatrin samlas på ett och samma ställe. Enligt de tidiga planerna ska det finnas plats för cirka 60 vårdplatser och 150 anställda.

– Det finns väldigt få risker med etableringen men väldigt mycket på den positiva sidan, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Hur har informationen till de kringboende fungerat?

– Så här långt har vi inte gått ut i någon större informationskampanj i och med att kommunen inte fattat beslut förrän nu. Men nu kan vi gå vidare i vårt informationsarbete tillsammans med region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".