Nu ska Örkelljunga kommun utreda om det nedlagda äldreboendet Solgården i Skånes Fagerhult ska ersättas med ett nybygge. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio.
Örkelljunga

Behovet av äldreboenden utreds

Bosse Johansson rapporterar
1:33 min

Örkelljunga kommun ska göra en förutsättningslös utredning av vilka äldreboenden som behövs i kommunen i framtiden. Utredningen har kommit till bland annat efter kritiken mot nedläggningen av äldreboendet Solgården i Skåne Fagerhult vid årsskiftet.

Utredningen ska bland annat titta på om det finns behov av äldreboenden i Skånes Fagerhult och andra mindre orter i kommunen, och om Södergården i Örkelljunga som är byggt på 1960-talet behöver ersättas med ett nybygge. Saker som ska vara klarlagda i september när första delen av utredningen är klar.

 – Då ska vi ha kommit så pass långt att vi säger ja eller nej till vissa alternativ, säger moderata kommunalrådet Carina Zachau.

Bestämmer man sig för att bygga nytt på något ställe i kommunen kommer det att dröja innan det blir klart. Inget kommer att stå färdigt under den nuvarande mandatperioden. Men på sikt kan alltså både Södergården i Örkelljunga och nedlagda Solgården i Skånes Fagerhult ersättas av nybyggen.

 – Vi vet att andelen äldre i Örkelljunga ökar och att 2018 kommer vi att ha en större andel äldre än i dag, säger Carina Zachau.

När Solgården stängdes tyckte kritikerna att kommunen skulle lugna sig och låta äldreboendet vara kvar till man utrett hur man vill ha det i framtiden. Men Carina Zachau håller inte med.

 –  Vid det tillfället fanns det inga andra alternativ för oss eftersom vi valt att införa lagen om valfrihet för äldre i kommunen, säger hon. Det innebar att hemtjänsten försvann från Solgården, och då blev boendet för litet för att driva med bara tio platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".