Kastanjeskolans rektor Mats Wermelin och Alexander Bengtsson från tidningen Expo. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Tomelilla

Skolan kraftsamlar efter rasistiska trakasserier

Rektor: ”Krafter som inte är så trevliga att ha att göra med”
1:29 min

Kastanjeskolan i Tomelilla tar nu tag i problemen med rasism på skolan. På skolan går de elever som under en längre tid trakasserade en somalisk mamma och hennes barn. I torsdags fick skolan besök av den antirasistiska tidskriften Expo.

– Man fick höra vad som verkar vara sant, säger Martin Rosvall som var en av högstadieeleverna som lyssnade. 

Expomedarbetaren Alexander Bengtsson var inbjuden till Österlen av Feministiskt initiativ som erbjöd skolorna i Simrishamn, Ystad och Tomelilla att hyra in honom för en föreläsning för de egna eleverna när han var här. Enbart Kastanjeskolan nappade. Rektor Mats Wermlin tycker att det är viktigt att rasmismen motas i grind med fakta. 

– Vi vet att vi bor i en region i Sverige där det är mycket främlingsfientlighet, säger Mats Wermlin. 

Men en enstaka föreläsning är inget definitivt botemedel. Snarare en start eller en del i ett långsiktigt arbete mot intolerans menar Alexander Bengtsson på Expo. 

– En timmes föreläsning är inte medicin mot intolerans och rasims, utan snarare en uppstart eller en del i ett långsiktigt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".