Solvig Oredsson, ordförande för Oppmanna-Vånga hembygdsförening. Foto: Midia Osman Taha/Sveriges Radio
ARKELSTORP

Arkelstorp kan bli mötesplats för kulturer

"Har länge velat ha ett utbyte"
1:22 min

Hembygdsföreningen Oppmanna-Vånga i Arkelstorp och albanska föreningen Ar-Meria i Kristianstad samarbetar för att skapa integration mellan landsbygd och stad.

Planer finns för en föreställning med folkdans till sommaren, och längre fram i tiden, ett kulturhus.

– Vi har länge diskuterat att vi vill ha ett närmare utbyte med invandrarföreningar särskilt på Näsby eftersom det ligger så nära, säger Solvig Oredsson, ordförande i Oppmanna-Vånga hembygdsförening i Arkelstorp.

Studieförbundet ABF finansierar samarbetsprojektet, som är ett så kallat Leaderprojekt vilket innebär att det delvis finansieras med pengar från EU.

Men det är ABF som har godkänt idén att sammanföra stad och landsbygd för att skapa integration genom möten mellan olika kulturer. Tillsammans vill den albanska föreningens albansksvenska ungdomar i Kristianstad och Oppmanna-Vånga hembygdsförening i Arkelstorp till exempel ordna svensk folkdans i Arkelstorp – en idé som föddes av de albanska ungdomarna.

– Ungdomarna vill gärna lära känna den svenska kulturen genom dans, säger Bahtiar Selaci som sitter i styrelsen i den albanska föreningen.

När Leaderprojektet är avslutat vill man bygga ett ett kulturhus i Arkelstorp där flera föreningar kommer att samarbeta för integration mellan olika kulturer och stad och landsbygd.

– Vi har en översiktsplan på gång, säger Solvig Oredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".