Bromölla

Överdimensionerat system ger dyra sopor

Kommunalrådet: ”Vi får lägga ett uppdrag på förvaltningen.”
1:37 min

Bromölla kommun är dyrast i Skåne på sophämtning. En hyresgäst där betalar nästan 160 kronor i månaden, och i andra skånska kommuner kostar det bara hälften så mycket.

 – Jag kan inte säga till hundra procent vad det beror på, säger kommunalrådet Åke Hammarstedt (S). Men han säger att det kan hänga samman med sorteringssystemet som Bromölla kommun valde att satsa på, och som är överdimensionerat och skulle klara av många fler invånare än vad Bromölla har.

I Bromölla är det alltså allra dyrast med 157,40 kr i månaden. Nästa på listan är Kristianstads kommun där kostnaden är drygt 137 kronor och sen kommer Örkelljunga och Klippan på 127 kronor

Det här framgår när Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna gjort sin årliga jämförelse av hyresgästernas kostnader i landets alla kommuner.

Vanligast är att månadskostnaden landar på drygt 80 kronor - så är läget i till exempel Båstad, Tomelilla och Östra Göinge.

Allra billigast i Skåne är Lomma där man bara behöver betala 55 kronor i månaden

– Vi kommer att ha en diskussion om hur vi ska hantera just renhållningsfrågan, säger Åke Hammarstedt. Vi ligger ju väldigt högt och det har vi gjort i flera år, men vi får helt enkelt lägga ett uppdrag på förvaltningen att titta på olika konsekvenser och vad vi skulle kunna förändra och så får vi se om de är möjliga att genomföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".