SKÅNE

Vägarna gropiga en bra bit in på våren

1:24 min

Djupa hål, sprickor, bortslitet underlag – Skånes vägar har farit illa under den hårda vintern. Och inte kommer det blir bättre när vintern är över.

Ingen som har färdats någon längre sträcka med bil i Skåne har kunnat undgå att vägarna inte mår riktigt bra. På vissa ställen ser vägen ut som ett litet månlandskap med djupa kratrar och som bilist är det inte alltid lätt att navigera mellan hålen. Trafikverket har också fått skylta för vägskador på flera vägar.

– Vi kommer att se fler skador på vägarna i år än vad vi är vana vid. Det kommer vara fler sprickor och fler hål. Och det beror på frosten, säger Anders Ericsson, vd på NTF i Skåne, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande.

Men hur frustrerad man än är som bilist så är det bara att vänta. Än så länge är det svårt att göra något åt problemen.

– Först när tjälen har släppt och markfuktigheten sjunkit djupare ner i marken kan man återställa vägarna. Fram tills det blir år och varmare kan man bara göra nödlagningar, säger Anders Ericsson, vd på NTF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista