Chefsåklagare Pär Andersson och länskriminalens chef Henrik Malmquist intervjuas av SR Kristianstads Eva Oskarsson

Helénmordet troligen löst

KRISTIANSTAD. Det femton år gamla mordet på Helén Nilsson från Hörby kan vara löst. 
En 53-årig man greps på onsdagen i en lägenhet i Vimmeby och anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för mordet sedan polisen fått en träff i sina DNA-jämförelser.

Genom den sperma som hittades på flickans kropp har polisen kunnat jämföra olika misstänkta mäns DNA med DNA-profilen i sperman. Det är de jämförelserna som nu gett resultat.

Enligt polisen har den misstänkte funnits med i periferin av utredningen vid olika tidpunkter. När en grundlig genomgång av utredningens alla delar inleddes i våras blev den anhållne mannen snart en av 30 personer som skulle kontrolleras ytterligare.

Mannen kommer att begäras häktad under midsommarhelgen.

Helén Nilsson rövades bort i centrala Hörby kvällen den 20 mars. Hon var på väg att möta några kamrater, men hon dök aldrig upp.

Sex dagar efter försvinnandet hittades hennes döda kropp i en plastsäck i Bröd utanför Tollarp. Hon hade utsatts för sexuella övergrepp och slagits ihjäl med ett trubbigt föremål.

Allt tyder på att hon hållits fången i flera dygn innan hon dog och troligen utsatts för upprepade övergrepp.

Flera män har varit både gripna och anhållna som misstänkta. Hösten 2002 satt två män häktade i nästan två månader som misstänkta för mord och människorov. De släpptes och har senare kunnat avföras ur utredningen genom DNA-prov. Även den dömde seriemördaren Thomas Quick har figurerat i utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".