Helsingborg

18 års fängelse för brutalt mord

Lasse Olsson rapporterar
1:10 min

I dag dömdes en 33-årig man av tingsrätten till fängelse för ett brutalt mord på en 30-årig man i dennes lägenhet i Helsingborg i fjor. Strafflängden bestämdes till 18 år.

Det var på midsommaraftonskvällen i fjor som mannen tillsammans med en annan helsingborgare begav sig hem till 30-åringen på Sadelmakargatan. De hade med sig yxa, kniv och en syl i en väska. Men vad som sen hände har de båda olika berättelser om. 

Men det var 33-åringen som utförde mordet, skriver tingsrätten, med ledning av omfattande bevisning och vittnesmål. Man skriver att mannen närmast besinningslöst slog med köttyxan, så många slag att 30-åringen dog. Efteråt skändade och stympade han kroppen.

Den andre mannen, som bara var närvarande men inte ingrep för att stoppa våldet, har dömts till två års fängelse för medhjälp till misshandel och grovt vållande till annans död. 

Åklagaren hade yrkat på en livstidsdom mot 33-åringen, men tingsrätten fastställde straffet till 18 års fängelse. Tingsrätten motiverar det med att gärningen inte hade planerats, men den hade utförts på ett mycket brutalt sätt med starkt kränkande och grymma inslag. 

Man noterar också att 33-åringen tidigare dömts till åtta års fängelse för bland annat försök till mord, ett straff han ännu inte suttit av.

Enligt domen ska båda betala skadestånd på 216 000 kronor till närstående till offret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".